ZUURKOOL info en bereiding


ZUURKOOL

In ons land wordt zuurkool vooral in de wintermaanden gegeten en volgens traditie meestal tot stamp­pot verwerkt. Er is echter nog zoveel meer met zuurkool te doen. Wat dacht u van zuurkool in een ovenschotel of in een rauwkostsalade? Lekker bij de borrel is zuurkool in een plakje ham gerold. Kortom, er valt genoeg te variëren met zuurkool.

Zuurkool is een geconserveerde groente. Door een natuurlijk proces wordt witte kool in 3 tot 8 weken omgezet in zuurkool. Fijngesneden witte kool wordt bestrooid met zout, in voorraadputten gelegd en afgedekt met plastic en een laag water. De kool wordt door gisting omgezet in zuurkool. Zuur­kool is een heerlijke, gezonde en licht verteerbare groente. Bovendien bevat de groente veel vitamines en mineralen en maar weinig calorieën.

Bij aankoop moet zuurkool fris-zuur ruiken en zacht-geel van kleur zijn. Zuurkool uit het vat is na aankoop nog 2-3 dagen houdbaar in de koelkast. Voorverpakte zuurkool is na aankoop nog wel enkele weken houdbaar. Tegenwoordig is er ook zuurkool met toevoe­gingen verkrijgbaar, zoals wijn­zuurkool (met een klein percentage wijn) of kruidenzuurkool (jeneverbessen, peperkorrels en stukjes paprika).

Zuurkool kunt u stoven en koken. Kook zuurkool met water, peperkorrels en laulierblad in weinig water in ongeveer 20 minuten gaar. Stoven is lekker met onder meer spek, worstjes, ui en kruiden. Voeg tijdens het stoven witte wijn toe. Op deze manier ontstaat de beroemde Elzasser zuurkool.

Voor minder zure zuurkool kunt u ook fruit meestoven zoals appel, ananas, banaan en rozijnen.
De echte zure smaak gaat eraf en de vitaminen blijven toch bewaard.

 

Comments & Responses

Comments are closed.