Tuinbonen info en bereiding


TUINBONEN

Verse tuinbonen zijn de zaden van een vrij grote, viltachtige peul. Er zitten 2 tot 5 zaden in een peul. Jonge, niet te grote zaden zijn het lekkerst. Het seizoen van de tuinbonen loopt van juni tot en met augustus. Ze komen uit eigen land en uit Frankrijk en Spanje.

Bewaar tuinbonen hooguit 1-2 dagen in een geperforeerde plastic zak. Voor gekookte tuinbonen kunt u bij aankoop rekenen op circa 500 gram per persoon.

Open de peulen door met twee duimen op de bolle kant van de peul te drukken. Trek met de duimnagel de peul langs de middennaaad verder open. Het doppen van de grote tuinboonpeulen gaat iets moeilijker dan bij doperwten. Duw met de duim de zaden uit de peul in de pan en was de bonen. Voeg aan het kookwater van tuinbonen een scheut melk toe om de bonen blank te houden. Kook tegen het einde van de kooktijd een takje bonenkruid mee. De kooktijd is 15-30 minuten (afhankelijk of u jonge of iets oudere bonen heeft). Giet de tuinbonen af, voeg een paar takjes bonenkruid toe en schud er een klontje boter door.

Variëren met tuinbonen

* tuinbonen met uitgebakken spekjes
* tuinbonen met gebakken ui, knoflook, tomaat en verse basicilum
* tuinbonen met blokjes ham
* tuinbonen met kaas-, tomaten- of roomsaus.

Comments & Responses

Comments are closed.