PAPAJA info


PAPAJA

De papaja komt oorspronkelijk uit Zuid-Mexico en Costa Rica. De vrucht was al bekend toen Columbus naar Amerika zeilde. Nu worden ze uit Brazilië en Ivoorkust­ geïmporteerd. De boom waaraan papaja groeit is onvertakt en kan tot 10 meter hoog worden. De papaja zelf is een peervormige vrucht met een groengele, vrij dunne schil. Het vruchtvlees is zalmroze tot geeloranje. Het is zacht en sappig en geurt naar rijpe abrikozen. De peper­korrelige pitten zijn niet eetbaar. De Engelsen hebben de papaja in hun koloniale tijd de ontbijtvrucht ge­noemd. Nu nog eet men in de tropen een papaja als ontbijt, vanwege de lichaamszuiverende werking.

Een papaja is rijp als de vrucht een groen-geel-roodgevlekte schil heeft en de vrucht bij lichte vingerdruk meegeeft. Er zijn exemplaren die wel 6 kilo per stuk wegen. De papaja’s die hier in Nederland worden verkocht zijn zo’n 300 tot 400 gram per stuk. Papaja’s zijn het hele jaar door verkrijgbaar. De vruchten moeten wel op het juiste moment worden geoogst, wanneer het rijpingsproces op gang komt. Te vroeg geplukte papaja’s blijven groen en kunnen niet meer narijpen. Nog niet rijpe papaja’s zijn lang houdbaar bij een temperatuur van 10° C. Ze rijpen dan niet goed meer na, maar zijn wel geschikt voor b.v. chutney en jam. Beneden de 10° C mogen de papaja’s niet bewaard worden in verband met het optreden van LTB (lage temperatuur bederf). Dit geeft donkere plekken op de schil. Rijpe papaja’s bederven snel. Ze zijn hoogstens nog 2 dagen te bewaren.

Voor het gebruik de papaja schillen, de pitten verwijderen en het vruchtvlees in blokjes of plakjes snijden. De vrucht kan ook als een meloen in parten worden gesneden. Door het vruchtvlees met citroensap te besprenkelen verhoogt men de smaak van het vrucht­vlees.

De papaja is op vele manieren te verwerken: als voorgerecht; papajaparten met rauwe ham, u kunt een halve papaja vullen met fruitsalade, papaja in een milkshake, bij gebakken kipfilet en als ontbijt; papaja met yoghurt.

Comments & Responses

Comments are closed.