LITCHI’S info


LITCHI’S

Litchi’s zijn de laatste jaren zeer populair geworden in ons land. De lichiboom komt oorspronkelijk uit de subtropische streken van China, waarna hij zich in alle windrichtingen gedurende duizenden jaren heeft verspreid. Litchi is de Engelse naam, Lychee, wordt minder gebruikt. Aanvoertijden zijn november tot en met maart en de maanden juli en augustus. Tegenwoordig komen ze uit bijna alle (sub)-tropische gebieden. Voor de Nederlandse markt worden litchi’s vooral geïmporteerd uit Madagaskar en Zuid-Afrika.

De Litchi heeft de grootte van een kleine pruim. De schil is fel roze-rood gekleurd en heeft een harde geschubde structuur. Het sappige parelmoerachtige vruchtvlees ligt om een langwerpige gilimmende bruine pit heen. De schil breek je er makkelijk af. De smaak is karakteristiek zoet met een kruidig aroma. De vrucht is in Nederland populair geworden als één van de meest gevraagde desserts bij de Chinese Restaurants. Litchi’s worden verder bijna alleen als vers fruit gegeten. De vrucht kan ook worden gedroogd. Er ontstaat dan een ‘noot’, waarvan het vlees een notige- en rozijnachtige smaak heeft.

* * * Tips * * *

bestrooid met wat suiker en/of citroensap

– als borrelhapje met eens stukje kaas of rauwe ham aan een prikker

– in fruitsalade met meloen, mango en frambozen

– besprenkelen met likeur en serveren met ijs en slagroom

– geef eens een klein rieten mandje met deze vruchten cadeau

–       op groentesalades

–       in sauzen bij fijne vleessoorten

Comments & Responses

Comments are closed.