KNOLVENKEL INFO TIPS EN BEREIDING


KNOLVENKEL

Ziet u ze ook regelmatig in de winkel liggen, maar weet u zelden wat er allemaal mee mogelijk is? Dan bent u niet alleen, dus deze week geven wij u enkele recepten van de vele gerechten, die u met knolvenkel kunt maken.

Knolvenkel is de verdikte stengelvoet van de venkelplant. De bladstelen verdikken zich aan de onderkant en groeien in elkaar tot een soort bleekgroene ui. Knolvenkel groeit dus bovengronds, waar door hij eigenlijk de benaming ‘knol’ niet verdient; knollen groeien immers ondergronds. De groente is het gehele jaar verkijgbaar en wordt geïmporteerd uit Italië, Spanje en Frankrijk. In de zomer- en herfstmaanden is bovendien knolvenkel van eigen bodem verkrijgbaar.

De smaak van venkel is anijsachtig, een beetje zoet maar toch pittig. Door verhitting wordt de smaak zachter. Aan de afgesneden stengels van de knol zit vaak nog venkelgroen, dat gebruikt kan worden als garnering of als kruid, bijvoorbeeld in een salade. Verpak verse knolvenkel in plastic folie tegen uitdrogen. Op deze manier verpakt is hij in de koelkast 1 tot 2 weken houdbaar. Het schoonmaken van de venkelknol is eenvoudig. Snijd de bovenste stelen, die nog aan de knol zitten weg en ook de onderste schijf van de knol en eventueel bruine stukken van de stengel. Neem van oudere knollen ook de buitenste ‘rokken’ weg. Wilt u de stelen ook gebruiken, verwijder dan het eventuele groen (bewaren!) en snijd de stelen in dunne plakken.

BASISRECEPT GEKOOKTE VENKEL
1 kg venkel, zout. Voor de bechamelsaus: 25 g boter, 25 g bloem, 2,5 dl kooknat of helft kooknat/helft melk, venkel groen, zout, peper.

Maak de venkel schoon, snijd ze doormidden of in dikke plakken en kook ze in weinig water met iets zout gaar in 10-15 minuten. Smelt de boter, roer de bloem erdoor en schenk al roerende het vocht erbij. Maak de saus op smaak af met zout en peper. Schep de saus door de uitgelekte groente.

SNELLE VARIATIES
Venkel met kaassaus: roer door boven genoem de saus 100 g geraspte kaas.
Venkel met tomatensaus: roer 1-2 el tomatenpuree door de bechamelsaus.
Venkel met ham-kaassaus: voeg 100 g in blokjes gesneden ham en 50 g geraspte kaas aan de saus toe.
Venkel met witte wijnsaus: voeg aan de saus een half glas witte wijn en 2 el room toe.
Venkel met gebakken ui: garneer de gekookte venkel met bechamelsaus met 1 grote in ringen gesneden ui die goudgeel gefruit is in de boter.

LEKKERE COMBINATIES
Venkel smaakt verrukkelijk bij vis. Maar ook bij alle soorten vlees, kip, ei, peulvruchten of kaasgerechten past de fijne smaak van venkel. Probeer eens een haringof aardappelsalade met fijngesneden venkel. Gebruik het fijne venkelgroen eens in een sladressing of heel apart heel fijngeknipt door de appeltaart. En natuurlijk zijn bij het inleggen van augurken enkele takjes venkelgroen onmisbaar. Wilt u venkel met andere kruiden kombineren denk dan eens aan bieslook, munt en peterselie.

Comments & Responses

Comments are closed.