Frambozen en Bramen info


Frambozen en Bramen

Kent u dat ook? Een half uur plukken en dan nauwelijks een half schaaltje vol? Ja, ja! Bramen en frambozen, dat snoept zo heerlijk weg! Gelukkig maar dat we ze tegenwoordig in de winkel kunnen plukken.

Frambozen en bramen zijn erg kwetsbare fruitsoorten. Ze behoren, evenals de aardbeien, tot de grote rozenfamilie. Frambozen en bramen hebben een duidelijke overeenkomst; ze zijn opgebouwd uit talrijke bolletjes, zogenaamde deelvruchtjes. Het vruchtvlees is zoet en sappig. Frambozen hebben een kenmerkend aroma. Bramen zijn met name in de maanden augustus en september verkrijgbaar, frambozen in de maanden juli en augustus. Frambozen en bramen komen uit eigen land en worden geïmporteerd uit onder meer Duitsland en Frankrijk.

De vruchten komen vooral verpakt in bakjes in de handel. Ze zijn erg kwetsbaar en gevoelig voor schimmel. Spreid ze uit op een bord en bewaar ze maximaal drie dagen in de koelkast. Om aroma- en sapverlies te voorkomen de vruchten snel in koud water wassen. Pas daarna de kroontjes en steeltjes verwijderen met duim en wijsvinger of met een scherp mesje. Was frambozen en bramen nooit onder stromend water, dat kan kneuzingen veroorzaken. Eigenlijk is het beter ze helemaal niet te wassen, dan blijft het heerlijke aroma behouden.

Frambozen en bessen vormen een uitstekende combinatie. Maar ook bramen, ogenmeloen, appel, aardbeien en banaan laten zich heerlijk combineren. Erg geslaagd is de combinatie van verse frambozen met zure room, maar ook bij yoghurt, kwark, ijs, vanillevla, slagroom en in melkdranken voelen frambozen zich thuis. In gebak met frambozen ‘proeft’ u de zon!

Comments & Responses

Comments are closed.