BLEEKSELDERIJ BEREIDING


BLEEKSELDERIJ

~ ~ Drie groenten in één ~ ~

Bleekselderij is een groente die jaarrond verkrijgbaar is. Van mei tot december komen ze van Hollandse bodem, waarbij de topaanvoer in september en oktober ligt. De rest van het jaar worden ze geïmpor-teerd uit Israël, Spanje, België en Frankrijk.

Bleekselderij past in elk vermagerings-dieet. Het werkt vochtafdrijvend en is absoluut caloriearm. Het is een ideale groente, het past bijna overal bij, in het bijzonder bij een gewoon balletje gehakt en verder bij alle vleessoorten behalve speklappen en saucij-zen. Bij kaas, kip en eiergerecht. Rauw als salade of gekookt als groente; het smaakt altijd. Een struik bleekselderij kun je trouwens 3x toepassen. Het bladgroen voor soep en garnering. De stengels als tussendoortje, borrelhapje of door de salade. En als voornaamste de voet met z’n pittige aroma, waarvan u zulke bijzondere gerechten kunt maken.

Schoonmaken: bleekselderij wassen en met een mesje of dunschiller de buitenste stengels schrappen. Zorg dat er geen draden meer aan de stengels zitten. Snij de bleekselderij in stukken van circa 5-6 cm en was ze goed. Tip: Maakt u een bleekselderijsalade, dan kunt u volstaan met de uiteinden van de stengels snijden, eventuele bruine plekjes verwijderen, goed wassen en de stengels fijnmalen in de keukenmachine, zonder deze vooraf met de dunschiller te behandelen. Verse bleekselderij kan 2-5 dagen uit het plastic in de koelkast bewaard worden. Per persoon kunt u rekenen op 200-250 gram bleekselderij als u de groente gekookt geeft (ongeveer 3 tot 2 struik). Voor een salade is 100 gram bleekselderij voldoende.

VARIËREN MET BLEEKSELDERIJ

K Stukken bleekselderij gaarsmoren in boter met plakjes wortel.

K Halve bleekselderijstengels beetgaar koken, in ham en kaas rollen en laten gratineren

in een hete oven.

K Dunne reepjes bleekselderij in een salade met koude aardappel, appel en zure room.

K Schijfjes bleekselderij in salade met stukjes ananas, kip en een dressing van citroensap

en yogonaise.

Comments & Responses

Comments are closed.