Appelen informatie


HOLLANDSE APPELEN

Er vallen heel veel verschillende appelsoorten van de Hollandse appelbomen. In allerlei kleuren en geuren. Van zoet tot zuur en alles daar tussenin. Dat is niet alleen lekker om zo in te bijten, maar ook nog eens op vele manieren gezond. Zowel om de vitamine C, calcium en ijzer; als om de spijsvertering bevorderende vezelstoffen; als om de tand­vlees-masserende kauwbeweging. En het is u vast opgevallen dat de caloriearme appel in elk afslankdieet voorkomt. ­Ap­pe­len zijn geliefd in ons land, dat blijkt wel uit de con­sump­tie­cij­fers. We eten er gemid­deld ongeveer 21 kilo van per persoon, per jaar. De oogst van Holland­se appelen begint al met de vroege rassen in de periode juli-augus­tus en loopt door tot en met oktober. Vroege rassen zijn onder meer Yellow, James Grieve en Benoni. Later in het seizoen komen de Elstar, Karmijn, Mantet, James Grieve, Cox’s Orange Pippin, Alk­mene en Odin. Appe­len die heel geschikt zijn voor langdurige opslag in koelcellen zijn de Lom­bart, Schone van Boskoop (Goudrei­nette), Golden Deli­cious en Jonagold. Appelrassen die geschikt zijn voor langdurige opslag kunnen wel ruim een half jaar worden be­waard in koelcel­len.

Koop zoveel appelen als nodig is voor een korte tijd. Appelen zijn immers het hele jaar verkrijgbaar en in de koelcel van de groenteleverancier blijven ze het best. Bewaar ze tot gebruik op een koele plaats of in de koelkast. Appelen zijn 1 tot 2 weken op een koele plaats houdbaar.

Lekkere handappelen: Benoni –   Karmijn –   Jonagold –   Elstar –   Sweet Caroline

Voor gebruik in gebak: Goudreinette –   Lombartscalville –   Golden Delicious

Lekker voor appelmoes: Goudreinetten – Cox’s Orange Pippin –   Gloster, Karmijn

Goudreinetten

Bewaar Goudreinetten tot gebruik op een koele plaats of in de koelkast. Ruwe behandeling geeft snel bruine plekken op de schil en op het vruchtvlees, dus wees voorzichtig! Appelen zijn 1 tot 2 weken op een koele plaats houdbaar.De Goudreinet heeft een goed aroma en is verkrijgbaar van eind september tot eind april. De kleur varieert van groengeel tot bronsachtig met vaak een blos. De appel heeft een groot formaat en stevig vruchtvlees. De smaak van de Goudreinet is friszuur. De appel is het lekkerst als sap, in de moes, in gebak en in salades en voor de liefhebber van een zure appel ook als handappel. Deze appelsoort wordt ook wel ‘Schone van Boskoop’ genoemd, omdat deze bronskleurige, flinke appel oorspronkelijk uit Boskoop komt.

Wat dacht u, met het oog op de naderende jaarwisseling, van appelpasteitjes?? Het recept hiervan vindt u hieronder. Hoe u ouderwetse0 appelflappen maakt, hoeven we u waarschijnlijk niet te vertellen. Dat recept heeft u vast ergens nog wel liggen. Veel succes!

 

Comments & Responses

Comments are closed.